Den Haag-West, dicht bij duinen en zee, was de plek van mijn jeugd. De kale vlakte van de Atlantic Wall vormde de grens van mijn speelgebied. Als ik uit het raam keek zag ik mijn beide scholen liggen: de lagere school aan mijn linkerhand, met daarachter de Westduinkerk. Aan mijn rechterhand het Christelijk Lyceum De Populier. Het was een veilige jeugd, in een warm gezin.

 

Op mijn achttiende verhuisde ik naar Baarn om daar De Jelburg te volgen. Een opleiding in internaatsverband, bedoeld voor functies op het gebied van ‘jeugdvorming en volksontwikkeling’. Een plek vol creativiteit en enthousiaste docenten. Daar ontstond mijn fascinatie voor het bewerken van steen en ook mijn feeling voor het werken met groepen. Tien jaar later woonde ik weer in Baarn, gescheiden en met twee zonen. Er volgde een vruchtbare tijd met opleidingen en diverse banen.

 

Bij Schouten & Nelissen ontmoette ik Gertrude Klinkhamer en wij werden vriendinnen.  Mijn nieuwe partner en ik begonnen een eigen bureau voor Training, Advies en Coaching: ‘Dijkema & Partners’. Na vijfentwintig goede jaren kwam er een eind aan het trainerschap en ons bureau. Mijn ‘derde levensfase’ begon.

Schrijven is voor mij een nieuwe loot aan de creatieve boom.

      Joke Roeleveld

            (1942)